Je eerste camera kopen: het stappenplan

Je vindt fotografie best leuk. Je kijkt uit om de stap te zetten naar een échte camera. Uiteraard is er veel mogelijk met een smartphone en haal je daar prachtige resultaten mee. Maar het is tijd voor the next step.

Dat is precies hoe ik me een 4-tal jaar geleden voelde. Time for change. Helaas is het gemakkelijk om verloren te raken in de wildgroei van camera’s en lenzen die langs alle kanten je om de oren worden gegooid. Ze varieren van € 300 tot € 10.000 in prijs. Waar moet je beginnen? ?

Bij mij werd de keuze voor mij gemaakt: Elisa, toen nog mijn vriendin, ondertussen mijn vrouw, kocht mij een Canon EOS2000D in een pakket met twee bijhorende lenzen. Maar wat als je die keuze zelf moet maken? ?

Dankzij deze gids ontdek je de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij de aankoop van jouw allereerste camera…

Mirrorless vs DSLR

Kies je voor een echte camera, dan kies je als eerste tussen mirrorless of DSLR camera’s. Ik bespaar je de technische details. ?

In essentie werkt een DSLR-camera met een spiegel die het licht reflecteert op een sensor. Die sensor zet het inkomende licht om in de foto zoals jij en ik hem zien.

Een mirrorless-camera bevat recentere technologieën. Het licht valt rechtstreeks op jouw sensor en er komt geen spiegel meer aan te pas. 

Desondanks de verschillen zijn DSLR en mirrorless camera’s qua prijs redelijk gelijk. Beide soorten hebben voor- en nadelen. Toch gaat mijn voorkeur uit naar mirrorless camera’s die over de nieuwste technologieën beschikken.

Op veel Nederlandstalige websites wordt er verwezen naar spiegelreflexcamera’s (DSLR) en systeemcamera’s (Mirrorless).

Crop Frame Camera of Full Frame Camera

Wanneer je een foto maakt, komt er licht in aanraking met een sensor in jouw camera. Het licht dat deze sensor ontvangt, bepaalt hoe jouw foto er uit ziet.

Beginnende cameramodellen maken gebruik van een kleinere sensor. Dit verklaart ook voor een groot deel hun lagere prijs. Er is ook helemaal niets mis met een kleinere sensor. Je foto’s zullen niet slechter of minder kwalitatief zijn. Als beginner raad ik je zelfs aan om te kiezen voor een Crop Frame Camera!

Een camera met een grote sensor, de zogenoemde Full Frame Camera, biedt in veel gevallen net iets betere kleuren en zal vooral in situaties met weinig licht beter performen. Met een Full Frame Camera zal je achtergrond ook mooier en egaler vervagen.

Maar met hogere kwaliteit, komt een hogere prijs. Een Crop Frame Camera begint al vanaf € 300. Voor de goedkoopste Full Frame Camera’s ben je al snel € 1.000 kwijt. Een groot verschil dus.

Ik raad elke beginnende fotograaf aan om te leren en te experimenteren met een Crop Sensor Camera. Zelf heb ik meer dan 3 jaar foto’s gemaakt met m’n eerste toestel, alvorens te upgraden naar een Full Frame.

De Megapixel Mythe

“Wie de meeste megapixels heeft, heeft de beste camera.”

Je tante die haar eerste camera kocht in 1992 toen megapixels nog alles bepaalden

FOUT. ❌

De tijd dat megapixels de kwaliteit van je camera bepaalden is al lang verleden tijd.

Een hoge megapixel-waarde is enkel nuttig wanneer je jouw foto’s op heel grote formaten afdrukt. 

Ikzelf investeerde onlangs in een nieuwe camera die minder megapixels heeft dan mijn 4 jaar oude camera. 

Voorbeeld: Met een camera van 20 megapixels, kan je probleemloos foto’s afprinten die tussen de 1 en 2 meter groot zijn en toch voldoende scherp blijven.

ISO-waarde-wadde?

De ISO-waarde van jouw camera bepaalt de gevoeligheid van jouw camera aan licht. Hoe hoger de ISO-waarde gaat, hoe gevoeliger de sensor is aan licht en hoe beter jouw camera zal presteren in situaties waar weinig licht voorhanden is. 

Mijn eerste camera, de Canon EOS 2000D, had een ISO-bereik tot 12.000. In donkere situaties had hij het al wat lastiger. M’n nieuwste camera haalt ISO-waarden van meer dan 100.000, oftewel 10x zoveel.  ?

Uiteraard komt een hoger ISO-bereik ook met een hogere prijs. 

Canon? Nikon? Sony? Of nog iets anders?

Elk merk heeft z’n voor- en nadelen. In the end zijn de cameraprijzen het voor elk merk meer dan waard.

Mijn eerste camera was een Canon model. Voor m’n nieuwe camera koos ik voor hetzelfde merk.

Niet omdat het de beste was, wel omdat ik ondertussen al vertrouwd ben met het merk. Ik weet waar de knopjes staan en wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast heb ik ondertussen al een lenzencollectie voor Canon. ?

Kies voor een camera die aansluit bij wat je zoekt. Als je nog niet geinvesteerd hebt in lenzen of ander bijhorend materiaal, vergemakkelijkt dat je keuze.

Sommige merken spreken je qua uitzicht misschien gewoon meer aan? Olympus of Lumix hebben prachtige retro-modellen in de aanbieding. ?

Extraatje

Hou er rekening mee dat wanneer je je eerste camera koopt, hij niet meteen alles moet kunnen.

Bepaal aan de hand van wat je wil fotograferen welke specificaties voor jou belangrijk zijn. Een goede beginnerscamera begint bij € 400,-. De meeste camera’s komen met een bijhorende lens die voor allerlei soorten fotografie meer dan geschikt is. Mijn eerste camera ging meer dan 3 jaar mee en was goed voor meer dan 10.000 foto’s. ?

Mijn favoriete plaatsen om camera’s en accessoires te vergelijken (en aan te kopen) zijn bij uitstek Kamera Express en Coolblue. ?

Krijg de laatste fotografietips rechtstreeks in je inbox!

Geen spam, 100% gegarandeerd.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *