Wat is Golden Hour?

Golden hour. De kans dat je die term al ergens hoorde, is groot. Maar wat is golden hour precies? En waarom vinden fotografen het zo magisch?

Alles wat je moet weten over het belangrijkste fotografiemoment

Golden hour is een moment dat tweemaal per dag plaatsvindt:

  • Net na zonsopgang
  • Net voor zonsonderdag

Desondanks de naam duurt golden hour meestal zelfs geen uur. ?

De twee periodes vallen wanneer de zon op een laag punt staat. Dat zorgt er voor dat je een prachtige schijn en lichttemperatuur krijgt op je foto’s. 

Professionele fotografen zijn er gek op. ? Maar met eender welk toestel is het mogelijk om heerlijke plaatjes te schieten tijdens golden  hour. 

3 redenen waarom je moet fotograferen tijdens golden hour

Reden #1: Zacht licht

Omdat de zon zich tijdens golden hour op een laag punt bevindt, reist het zonlicht langer door de atfmosfeer vooraleer het op je onderwerp valt.

Hierdoor verzacht het licht en voelt het minder intens aan. Het zachte licht doet schaduwen in het gezicht vervagen of verdwijnen.

Zo krijg je een meer gelijkmatig belichte foto.

Reden #2: Een heerlijke gloed

Door het lange reizen van het licht door de atmosfeer creëer je niet alleen een zachter licht. Dankzij diezelfde lange reistijd wordt blauw licht uit zonnestralen gefilterd.

Hierdoor krijg je de typische rood-oranje warme gloed die zo typerend zijn bij golden hour foto’s. Je foto’s krijgen een magische en uitnodigende warmte.

Reden #3: Langere en zachte schaduwen

De zon staat laag en schijnt in een scherpe hoek opje onderwerp. Zo ontstaan er lange en zachtere schaduwen. Die schaduwen zorgen op hun beurt voor een extra dimensie en meer contrast in je foto.

Wanneer is golden hour?

Ondanks z’n naam is golden hour nooit precies een uur. De duurtijd varieert van seizoen tot seizoen en van waar op deze aardbol je je bevindt.

Op bewolkte dagen is er zelfs geen golden hour. Jammergenoeg is er dus geen wiskundige formule die het altijd bij het rechte eind heeft.

Gelukkig is er nog de technologie die ons kan redden! ?

Tools die golden hour voor jou berekenen

Zelf gebruik ik de applicatie Golden Hour. Deze smartphone-app neemt je locatie over en berekent op basis daarvan wanneer precies golden hour zich voordoet op jouw locatie.

Het enige wat je dan nog hoeft te doen is ervoor zorgen dat je op een leuke locatie bent om een foto te maken. ?

Klik hier om de applicatie te downloaden voor Android
Klik hier om een gelijkaardige applicatie te downloaden voor iPhone

Krijg de laatste fotografietips rechtstreeks in je inbox!

Geen spam, 100% gegarandeerd.